Categorieën
Onderwijs

Voor docenten

Materialen en tips voor docenten die lessen over taal en taalkunde geven.

Lesmateriaal

Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) biedt lesbrieven aan over het maken en gebruiken van onze online woordenboeken.

Neerlandistiek voor de klas: een selectie van taalkundige onderwerpen die interessant zijn om in de les te behandelen.

Podcast Over taal gesproken. In elke aflevering (die gemiddeld 40 minuten duurt) komt een deskundige aan het woord over een taalkundig onderwerp zoals grammatica, naamkunde, taaltechnologie, inclusieve taal en het Nederlands in België.

Kan uw klaslokaal wel wat nieuws aan de muur gebruiken? Bestel bij ons posters over bijvoorbeeld spelling of nieuwe woorden.

‘Het Groot Dicté der Nederlandsche Taal’ (video): een dictee in negentiende-eeuwse spelling.

In Onderzoek in de digitale bronnen van het INT (video) wordt aan de hand van tien concrete voorbeelden uitgelegd hoe leerlingen een profielwerkstuk kunnen schrijven met behulp van de digitale bronnen die het INT gratis aanbiedt.

Taalkundeolympiade

De Leidse Taalkundeolympiade is bedoeld voor leerlingen uit de laatste klassen van het vwo (NL) of het aso (BE) die geïnteresseerd zijn in taal én logica. De opgaven gaan over de meest uiteenlopende oude en moderne talen en schriftsoorten, en kunnen opgelost worden zonder voorkennis van de talen. Sinds 2022 verzorgt het Instituut voor de Nederlandse Taal de opgaven over het Nederlands. In december zijn de voorrondes en in januari vindt de daadwerkelijke olympiade plaats aan de Universiteit Leiden. De winnaars maken kans op leuke prijzen en deelname aan de Internationale Taalkundeolympiade. Meer informatie over de olympiade, proefopgaven en taalkunde in de klas vindt u op de Taalkundeolympiadewebsite.

Antwoord op taalvragen

Leerlingen hebben vaak praktische vragen over het Nederlands. Antwoorden kunt u hier vinden:

Meer over taalvragen.

Bezoek

Het Instituut voor de Nederlandse Taal biedt de mogelijkheid het pand aan het Rapenburg in Leiden te bezoeken. Lijkt het u interessant om langs te komen, neem dan voor het maken van een afspraak contact op met servicedesk@ivdnt.org.


Meer lezen