Categorieën
Nieuw woord van de week

dakherder

Schapenhoeder op een parkeergarage.

Iemand die schapen hoedt in een stadspark op het dak van een groot gebouw. In Rotterdam-West bevindt zich een van de grootste dakparken van Europa, op een parkeergarage boven een winkelcentrum. De afgelopen maanden liep daar, onder de hoede van een dakherder (ook wel stadsherder genoemd), een kudde dakschapen. Zij begrazen de schapenweide, of liever gezegd: de dakparkweide, en bevorderen daarmee de biodiversiteit. In het kader van Parkenmaand Rotterdam kon je op 19 september een dagje meelopen met de dakherder en zijn merinoschapen.

Foto door PhotoTina via creativecommons.org

Behalve het dakpark heeft het vooruitstrevende Rotterdam ook een dakakker: het eerste grote oogstbare dak van Nederland, waar groenten, fruit en kruiden worden verbouwd en honingbijen worden gehouden. De DakAkker is een van de grootste openluchtdakboerderijen van Europa. Je vindt er ook het zogeheten Slimdak: een dak dat bij de voorspelling van extreme regenval 24 uur van tevoren extra waterbergingscapaciteit beschikbaar maakt.

Omdat we in verband met de huidige woon- en klimaatcrisis steeds innovatiever met ruimte zullen moeten woekeren en die noodgedwongen ook hogerop gaan zoeken, kunnen we vermoedelijk nog heel wat meer nieuwe samenstellingen met dak- verwachten.

Bronnen:


Meer lezen